sobota, 12 marca 2011

Próchnica zębów

Stomatolodzy nie wyjaśnili w pełni, jak dotąd, wszystkich wątpliwości związanych z powstawaniem próchnicy. Wiadomo, że istotną rolę odgrywa dieta ciężarnej matki, a potem dieta małego dziecka. Prawdopodobnie nie małe znaczenie ma dziedziczność.

Czasami jednak ulegają próchnicy zęby, które sprawiały wrażenie mocnych. Dentyści uważają, iż główną jej przyczyną jest kwas mlekowy. Wytwarzany jest przez bakterie, które żyją na cukrach i węglowodanach pozostających po posiłku na zębach. Im więcej godzin w ciągu dnia cukry i węglowodany są na zębach, tym więcej mnoży się bakterii, a tym samym więcej wytwarza się kwasu mlekowego, który rozpuszcza szkliwo, co prowadzi do powstawania dziur.

Próchnica zębów. Dlatego właśnie częste ssanie miedzy posiłkami lizaków, jedzenie przylegających do zębów cukierków i suszonych owoców, picie słodkich napojów i podjadanie ciasteczek prawdopodobnie sprzyja rozwojowi próchnicy.
Gdy dzieci w drugim roku życia piją jeszcze z butelki i zasypiają z buzią pełną resztek mleka, może zdarzyć się, że próchnica rozwinie się bardzo szybko. Dlatego nie należy dawać im do zaśnięcia ani butelki z mlekiem, ani z sokiem.

Oczywiście większość owoców zawiera pewną ilość cukru, zawierają go nawet warzywa, choć w mniejszej ilości. Jednaki w jednych, i w drugich jest to cukier w postaci rozcieńczonej i w rezultacie szybciej wymywa się z jamy ustnej. Wszyscy spożywamy mniej czy więcej potraw zawierających węglowodany, ale na ogół w porach zwykłych posiłków , a przy tym wiele z nich – zwłaszcza te, które zawierają więcej błonnika, jak gruboziarniste kasze, pieczywo z pełnego przemiału, czy ziemniaki – nie przylepiają się tak do zębów.

Niekorzystny wpływ na uzębienie ma przede wszystkim podjadanie między posiłkami potraw zawierających cukry i węglowodany, których resztki pozostają na zębach.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna