wtorek, 8 marca 2011

Stosowanie diety Kopehaskiej podczas odchudzania

Odchudzanie to niemalże obsesja milionów ludzi na świecie. Ciągle pojawiają się nowe diety odchudzające, które mają pozwolić zrzucić zbędne kilogramy. Niezwykle popularna dietą jest dieta kopenhaska , nazywana też kopenhadzką. Jest to dość rygorystyczna dieta, przeznaczona dla osób zdyscyplinowanych o silnym charakterze i sinej woli.
Czas trwania diety i efekty

Dieta trwa dokładnie trzynaście dni i nie można jej skracać, ani przedłużać. Głównym założeniem diety kopenhadzkiej jest przyspieszenie przemiany materii i zmniejszenie pojemności żołądka. I dlatego 13 dni jest optymalnym czasem do przyspieszenia metabolizmu organizmu.

Dłuższe stosowanie diety kopenhaskiej może spowodować efekt jojo, a krótsze nie da żadnych efektów. Podczas diety jemy tylko i wyłącznie to co jest w jadłospisie, ani mniej, ani więcej tylko trzy posiłki dziennie: śniadanie, obiad i kolacja. Jeżeli podczas jej stosowania zjemy, lub wypijemy chociażby jeden produkt nie uwzględniony w jadłospisie możemy uznać dietę za przerwaną. Kiedy odczujemy głód należy wypić szklankę wody.
Plan diety kopenhaskiej

* Dzień 1 i 8 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak , pomidor kolacja: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną
* Dzień 2 i 9 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną kolacja: plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
* Dzień 3 i 10 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru, grzanka obiad: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor kolacja: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną
* Dzień 4 i 11 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru obiad: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny kolacja: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego
* Dzień 5 i 12 śniadanie: duża tarta marchew z cytryną obiad: duża chuda ryba kolacja: befsztyk, sałata i brokuły
* Dzień 6 i 13 śniadanie: kubek czarnej kawy i kostka cukru obiad: kurczak, sałata z olejem i cytryną kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka
* Dzień 7 śniadanie: kubek herbaty bez cukru obiad: kawałek chudego grillowanego mięsa kolacja: nic.

Skuteczna dieta wymaga od nas wypicia każdego dnia co najmniej dwóch litrów wody nie gazowanej. Obiad i kolację można zamieniać miejscami, ale tylko w obrębie tego samego dnia. A po zakończeniu trzynastodniowej diety nie należy się przejadać, lecz stopniowo wprowadzać do menu większe ilości pokarmów, w przeciwnym razie grozi mam szybki powrót do wagi sprzed diety.
Zasady stosowania diety kopehaskiej

Dietę kopenhaską można stosować raz na 2 lata. Jeżeli z jakiegoś powodu przerwiemy dietę zanim minie 6 dni, od nowa można ją powtórzyć dopiero po upływie trzech miesięcy. Dieta ta każdego dnia dostarcza do organizmu ok. 800 -1000 kalorii, nie jest więc zbyt wycieńczająca dla organizmu. Ale podczas jej stosowania można dodatkowo zażywać preparaty witaminowe. Przeciwwskazaniami do jej stosowania jest ciąża i problemy zdrowotne.

Dieta kopenhadzka reguluję przemianę materii i pozwala w stosunkowo krótkim czasie zrzucić zbędnych 5 , 10 a nawet 15 kilogramów. Po odpowiednio przebytej trzynastodniowej kuracji odchudzającej nasz metabolizm będzie na około dwa lata uregulowany tak, by nie przytyć. Dlatego kuracje można stosować raz na dwa lata.

Po zakończonej diety należy zmienić złe nawyki żywieniowe, ograniczyć słodycze, jedzenie późnym wieczorem i zrezygnować z siedzącego trybu życia. Wtedy długo będziemy cieszyć się z efektów kuracji, bez obawy, że zrzucone kilogramy wrócą. Dieta kopenhadzka, choć rygorystyczna w krótkim czasie przynosi widoczne efekty.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna