niedziela, 20 lutego 2011

Zjedz wolniej i schudnij

Rady rodziców, aby jeść wolniej zyskały medyczne uzasadnienie. Najnowsze badania greckich naukowców dowodzą, że im więcej czasu poświęcamy na jedzenie tym nasz organizm ma szansę się przygotować i sprawniej zawiaduje kontrolą apetytu. Oznacza to że im szybciej się je tym większa szansa na to, że zjedzona porcja będzie większa i bardziej tucząca.

Badacze, szukając dowodów dla powiązania czasu poświęconego na posiłek z wzrostem wagi, przeprowadzili badanie na dwóch grupach mężczyznach liczących w sumie 34 osób. Poproszono panów o zjedzenie pewnej porcji lodów w wyznaczonym czasie. Pierwsza grupa jadła wolniej, a druga szybciej. Po przeprowadzeniu dokładnych i precyzyjnych badań, znaleziono we krwi osób jedzących powoli charakterystyczne białka, nie występujące u pozostałych uczestników eksperymentu. Okazało się, że odkryte substancje są produkowane przez układ pokarmowy i pełnią rolę hormonów wpływających na ośrodek sytości. Im dłużej żołądek i jelita były pobudzane zjadanym jedzeniem tym więcej produkowały związków informujących mózg o wysokiej kaloryczności pokarmu. Dzięki rezultatom uzyskanym przez naukowców możliwe jest zrozumienie związku otyłości ze sposobem podawania posiłków. Odkrycie jest szczególnie istotne w czasach, kiedy coraz więcej osób je w biegu oraz nie zważa na jakość spożywanego pokarmu.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna