sobota, 12 marca 2011

Czosnek- lekarstwo na wszystko

Czosnek- lekarstwo na wszystko

Ostry smak, charakterystyczny zapach i niezwykłe właściwości. To właśnie czosnek, warzywo, które należy spożywać regularnie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest równie skuteczny na wiosenne przeziębienie jak silne leki zwalczające chorobę. Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym.

Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina, czyli antybiotyki. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych.

Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Wzmaga także produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna