środa, 2 marca 2011

Węglowodany jako paliwo treningowe

Węglowodany stanowią najłatwiejszy w użyciu materiał energetyczny. Jednak w przeciwieństwie do tłuszczów szybko się wyczerpują. Właściwe węglowodany i do tego spożywane w odpowiednim czasie sprawiają że można w pełni wykorzystać możliwości swoich mięśni.

Węglowodany przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci glikogenu. Organizm utrzymuje także pewien poziom wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany mitochondriach(komórkach mięśniowych). Pomimo, że węglowodany mogą dostarczyć 4 kcal energii z jednego grama, a tłuszcze aż 9 kcal, to organizm może wykorzystywać energię z węglowodanów znacznie szybciej niż z tłuszczy. Tak więc w przeliczeniu na jednostkę czasu, podczas intensywnego wysiłku węglowodany dostarczają dwa razy więcej energii niż tłuszcze, a przy dużym, bardzo intensywnym wysiłku - nawet pięć razy tyle. Ponadto spalanie cukrów pozostawia w organizmie znacznie mniej szkodliwych substancji niż spalanie tłuszczów czy białek. W praktyce oznacza to, że dane ćwiczenia można wykonać dużo szybciej i z większą siłą, a jednocześnie z mniejszą szkodą dla organizmu. Węglowodany są także niezbędne do spalania tłuszczów. Tłuszcze mogą być spalane tylko w obecności węglowodanów, nigdy odwrotnie. Inaczej mówiąc, tłuszcze spalają się w "ogniu" węglowodanów.

Węglowodany dostarczają ważnego, ale szybko zużywającego się źródła energii do ćwiczeń, które wymaga codziennego uzupełniania składnikami pochodzącymi z produktów spożywczych w diecie. Codzienny plan żywienia sportowca musi zapewniać węglowodany w ilości wystarczającej do pokrycia potrzeb programu treningowego i do zapewnienia optymalnej regeneracji zapasów glikogenu w mięśniach między treningami. Ogólne docelowe poziomy zapotrzebowania na węglowodany można określić w oparciu o budowę sportowca oraz zapotrzebowanie jego programu treningowego.

Jednak faktyczne zapotrzebowanie jest indywidualne i wymaga doprecyzowania przy uwzględnieniu całkowitego zapotrzebowania energetycznego sportowca, specyficznych potrzeb jego treningu oraz wyników uzyskiwanych podczas treningów. Należy pamiętać, że nie wszyscy sportowcy potrzebują codziennie wysokiego spożycia węglowodanów - ich spożycie można podwyższać i obniżać stosownie do zapotrzebowania energetycznego dla danego treningu lub zawodów. Zalecane źródła węglowodanów:

* Zboża - pod postacią różnego rodzaju mieszanek płatków, musli, otręby, płatki owsiane, itp.
* Chleb - pełnoziarnisty, graham, chleb biały, chleb keksowy, chleb francuski, kajzerki, bułki, babeczki, placki, ciastka ziemniaczane.
* Pieczywo chrupkie, biszkopty, ciasteczka owsiane i ryżowe.
* Wszystkie rodzaje makaronów.
* Ryż.
* Ziemniaki.
* Prażona kukurydza - słodzona a nie solona.
* Ciasto pizzy z dodatkami (trzeba uważać na to, co jest położone na wierzchu).
* Ziarna ? fasoli, grochu, soi.
* Korzenie warzyw - marchewki, pietruszki, brukwi, buraków (mogą być świeże lub mrożone).
* Owoce - wszystkie gatunki (świeże lub suszone).
* Zbożowe batoniki (trzeba uważać na zawartość tłuszczu).
* Dżemy, miód, marmolada.
* Ciastka - bułeczki herbaciane, ciasta owocowe, itp.
* Budynie - z dodatkiem rozdrobnionych owoców, mleczne, galaretki.
* Jogurty naturalne lub owocowe.
* Napoje bezalkoholowe.
* Soki owocowe.
* Czekolada oraz inne wyroby cukiernicze (trzeba uważać na zawartość tłuszczu).
* Cukier dodawany do napojów i "śniadania zbożowego".

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna