Mózg broni się przed jedzeniem złej jakości
Każdy z nas posiada co najmniej dwa obszary w mózgu odpowiedzialne za identyfikację i wybór jedzenia. Szczęśliwcy posiadają tak sprawne regiony selekcji żywności, że potrafią one skutecznie kontrolować unikanie niezdrowych, tzw. śmieciowych produktów. Zdaniem naukowców tajemnica leży w genach. Grupa badaczy z California Institute of Technology przeprowadziła gruntowne skany umysłów kilkuset ochotników. Za pomocą techniki rezonansu magnetycznego badali oni reakcje neuronów na fotografie zawierające zestawy obiadowe, zarówno te bardzo zdrowe jak te popularnie zwane "fast-foodami". Jednocześnie każdego z badanych poproszono o zdecydowanie którą z zaprezentowanych propozycji chciałby zjeść na obiad. Wśród osób wybierających niezdrowe zestawy ujawniał się jedynie jeden obszar w mózgu, odpowiedzialny za analizę wartości smakowych. Drugi rejon, którego zadaniem jest analiza właściwości odżywczych uaktywniał się jedynie u ochotników wybierających pełnowartościowe i zróżnicowane dania. Po analizie i opracowaniu wyników okazało się, że u niektórych ludzi na myśl o jedzeniu nie uruchamia się mechanizm analizy jego przydatności dla organizmu. Te same osoby deklarują znaczne problemy z odmówieniem sobie kolejnego batonika lub dodatkowej porcji frytek. Znacznie częściej cierpią na otyłość i choroby serca. Dowodzi to jak ważnym i skomplikowanym jest proces decyzyjny związany z wyborem codziennej diety oraz, że stare powiedzenie „jesteś tym co jesz” pozostaje nadal aktualne.
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna