Omega 3 – dobroczynny wpływ na organizm
Dlaczego kwasy omega-3 są tak cennym rodzajem tłuszczów? Dostarczają niezbędnej energii, a jednocześnie nie odkładają się w komórkach tłuszczowych, dzięki czemu od nich nie tyjemy. Niestety, ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować kwasów omega-3, musimy więc korzystać z innych źródeł.
Najbogatsze w ten pożyteczny tłuszcz są przede wszystkim tłuste ryby morskie – łosoś, dorsz, makrela, śledź, sardynki, halibut. Równie cennym źródłem omega-3 są owoce morza. Nie mniej zdrowa będzie też przekąska z orzechów włoskich, pod warunkiem, że nie będą solone. Aby dostarczyć sobie odpowiednią dawkę kwasów omega-3 wystarczy choć dwa razy w tygodniu zjeść jedną porcję ryby.
W czym pomogą nam kwasy omega-3? Wspomogą pracę serca i całego układu krążenia. Innymi słowy, jedząc dużo ryb oddalamy od siebie widmo zawału i nadciśnienia. Kwasy zredukują też poziom złego cholesterolu, podnosząc za to poziom tego dobrego. Zachowanie tej właściwej równowagi przyczyni się z kolei do tego, że nasze żyły i tętnice nie będą się musiały obawiać miażdżycy. Staniemy się bardziej odporni na wirusy i alergie. Również mózg doceni regularne dawki omega-3 – poprawią pamięć, wzrok, ogólną koordynację i będą chronić przed depresją. Rybi tłuszcz poprawi też jakość naszych włosów, skóry i paznokci.
Kto nie przepada za rybami, może wybrać inną metodę wzbogacania organizmu w kwasy omega-3. Najpopularniejszym specyfikiem jest tran, czyli preparat robiony z wyciągu z wątroby ryby. Spreparowany tłuszcz rybny może być też dostępny w formie kapsułek do łykania – polecane są one głównie osobom chorym na reumatyzm, miażdżycę i chorobę Alzheimera. Jednak medycznych suplementów nie powinno się przyjmować na własną rękę ani w zbyt dużych ilościach – dzienna dawka nie powinna być wyższa niż 1 gram. Ich prawidłowy dobór powinno się skonsultować z lekarzem.
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna