sobota, 12 marca 2011

Czekolada i jej wpływ na zdrowie

Czekoladę cenimy głównie za smak, ale to nie tylko cukier, tłuszcz i zbędne kalorie, ale też źródło (przede wszystkim czekolada gorzka) minerałów, pewnej ilości witamin oraz innych składników biochemicznie czynnych takich jak teobromina, flawonoidy, kofeina i fenylotylamina. Każdy sportowiec i nie tylko wie, że czekolada to źródło energii. Trzeba bowiem pamiętać, że jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony.

Możemy uniknąć złych konsekwencji spożywania czekolady, jeśli będziemy spożywać ją w rozsądnych ilościach.
Czekolada wpływa na wzrost poziomu serotoniny i endorfiny w mózgu, co znacząco pobudza nasz organizm. Przeciwdziała depresji oraz zmniejsza podatność człowieka na choroby układu nerwowego, w tym schizofrenię.

Słodkości tego rodzaju pomagają nam zwalczać stres i wywołują poczucie szczęścia – niektórzy nawet twierdzą, że jest to porównywalne ze stanem zakochania – dlatego zasługują na miano afrodyzjaków, właśnie z tego powodu czekoladki cieszą się ogromną popularnością i są częstym prezentem na walentynki.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna