Leki z twojej kuchni
Od dawna znane są właściwości różnych smakołyków w celach leczniczych.
Oto najnowsze potwierdzenia dawnych metod:
Miód działa jak antybiotyk - Pszczoły dodają do miodu defenzyn-1, białko będące częścią ich układu immunologicznego. Ma tak silne właściwości antybakteryjne, że potrafi niszczyć bakterie oporne na znane leki. Zdaniem naukowców z Amsterdamu, którzy badali molekularną podstawę aktywności antybiotyków w miodzie, badania pozwolą opracować m.in. nowe leki. Póki ich nie będzie - w przypadku infekcji stosuj miód i jego preparaty, tak jak robiła to babcia.
Soki z warzyw obniżą ciśnienie - Brytyjscy naukowcy sprawdzili, dlaczego po wypiciu soku z buraków spada ciśnienie krwi. Udało im się ustalić, że dzieje się tak za pomocą azotanom obecnym w soku buraczanym. Podnoszą one we krwi stężenie tlenku azotu II odpowiedzialnego za regulację ciśnienia. Zauważysz spadek ciśnienia już po wypiciu 250 ml soku. Nie musi to zresztą być sok z buraków, podobnie będą działać sałata, szpinak oraz kapusta, które zawierają także sporo azotanów
Oliwa z oliwek lekiem uniwersalnym - Nareszcie wiemy, dlaczego umie zapobiegać miażdżycy. Naukowcy z Barcelony dowiedli, że zawarte w oliwie z pierwszego tłoczenia polifenole wywierają wpływ na aktywność genów obecnych w komórkach odporności z krwi obwodowej. Konkretnie zaś tych, które mają udział w rozwoju miażdżycy. Wcześniej potwierdzono, że oliwa nie tylko znacznie redukuje ryzyko chorób serca, ale także cukrzycy typu 2, raka i depresji.Jeśli wiec nie używasz oliwy z oliwek, zacznij to robić.
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna