STOP podjadaniu!
Ile razy mówiłaś sobie: "Od dzisiaj się odchudzam", "koniec ze słodyczami", "zaczynam o siebie dbać", poczym przy najbliższej okazji sięgałaś po kolejny cukierek lub czekoladę? Podjadanie słodyczy jest najczęściej popełnianym błędem podczas stosowania diety. Musisz pamiętać, że czekolada czy batonik przyniesie Ci tylko chwilę przyjemności, by później przy nadwyżce kalorii odłożyć się jako tłuszcz. Podjadanie
W swojej słabostce nie jesteś sama. Wiele
kobiet ma ten sam problem i pomimo stosowania diety nie potrafi osiągnąć
zadowalających rezultatów. Pomyśl tylko ile razy, kiedy było Ci smutno, czy po
prostu chciałaś coś przegryźć, sięgałaś właśnie po słodycze. To naturalne - dostarczają
nam szybko energii i wspomagają wydzielanie serotoniny nazywanej hormonem
szczęścia. Jednak postępując w ten sposób oddalasz się od swojego celu - zrzuceniawagi oraz narażasz swój organizm na skoki poziomu cukru we krwi, co jeszcze
bardziej potęguje twoje łaknienie. Spirala nakręca się sama. I tutaj powinna
zapalić się czerwona lampka!
Cukier - biała śmierć
Nie bez powodu nazywany jest "białą śmiercią". Ten
"czysty" (rafinowany) otrzymywany z buraków pozbawiony jest wszystkich witamin,
soli mineralnych, czy substancji aktywnych biologicznie. Dodatkowo aby nadać mu
białą, krystaliczną barwę najpierw poddawany jest nawapnianiu, a później
odbarwieniu za pomocą węgla aktywnego. Aby taka substancja została przyswojona
przez organizm, potrzebny jest szereg witamin i pierwiastków, których w cukrze
brakuje. Substancje te są więc pobierane z organizmu (np. wapń z zębów, żelazo
z krwi) by czysta sacharoza mogła zostać przyswojona. Stąd biorą się takie choroby
jak cukrzyca, anemia, próchnica, czy
otyłość.
Jak sobie radzić?
Aby uporać się z tym problemem nie
trzeba na szczęście całkowicie rezygnować ze słodyczy. Wystarczy zwrócić się w
stronę medycyny ludowej i wykorzystać właściwości morwy białej. Liście morwy
hamują wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego, co łagodzi skoki koncentracji
cukru w organizmie i obniża łaknienie.
Na szczęście nie jesteśmy skazani na zrywanie
liści morwy z pobliskiego drzewa. W aptece dostępne są suplementy diety Zuccero
Gold, które zawierają wyciąg z morwy białej i pozwalają kontrolować poziom
cukru we krwi. Takie rozwiązanie z pewnością spodoba się każdemu, kto nie chce
lub nie potrafi całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Dwie kapsułki dziennie
przed głównym posiłkiem, by ustabilizować poziom cukru we krwi, to prostsze niż
radykalna zmiana swoich przyzwyczajeń żywieniowych (więcej na temat stosowania
suplementu możesz przeczytać na www.langsteiner.com). Ze względu na swoje
właściwości suplement nadaje się również
dla osób chorujących na cukrzycę typu II. Dodatkowym efektem jest również
obniżenie złego cholesterolu LDL.
Stosowanie suplementów diety może być
też pierwszym krokiem do wprowadzenia zmian w nawykach żywieniowych bez podejmowania
radykalnych kroków i całkowitej rezygnacji ze słodyczy. Stosując wyciąg z morwy
białej nie narażasz swojego organizmu na skoki poziomu cukru we krwi, a tym
samym obniżasz łaknienie, co przybliża Cię do osiągnięcia celu jakim jest
pozbycie się zbędnych kilogramów.
Komentarze (0):
Prześlij komentarz
Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]
<< Strona główna