poniedziałek, 10 października 2011

Dieta niskobiałkowa

Tytułowa dieta jest stosowana przede wszystkim w długotrwałej niewydolności nerek. Nadmiar białka może spowalniać pracę nerek, natomiast w przypadku ciężkich schorzeń – jest w stanie sprawić okropne cierpienia. Ukazywany sposób żywienia jest dodatkowo używany w chorobie reumatoidalnej.
Rozpoczynamy dietę

Przystąpienie do jakiejkolwiek diety, kiedy mamy świadomość, iż nie jesteśmy całkowicie zdrowi, może skończyć się niedobrze. Specjalista z dużym doświadczeniem na sto procent będzie wiedział co należy w takiej sytuacji począć, zatem powinno się z lekarzem szybko skontaktować.
Jak wygląda nasz nowy jadłospis?

Niskobiałkowy sposób odżywiania zakłada spożywanie większych ilości witamin. Jako przypraw do posiłków stosujemy kwasek cytrynowy.
Co unikać?

W głównej mierze powinno się zredukować ilość konsumowanego tofu i soi. Z uwagi na fakt, że warzywa również są źródłem białka, dieta niskobiałkowa powinna być uzupełniana o witaminy. Nieraz białko zostaje wyeliminowane z diety w całości, nieraz poprzestaje się na ograniczeniu go w jadłospisie. Nie można pośpiesznie wyeliminować w całości tego składnika z repertuary żywieniowego.
Ilość białka

Są dwa modele zapotrzebowania na proteiny. Pierwszy, mniejszy, obejmuje plus minus 20-31 gramów na 24 godziny. Ściślej mówiąc, to poniżej połowy grama na 100 gramów masy ciała. Drugi schemat to 39-50 gramów protein na 24 godziny, czyli 0,6-0,65 grama na kilogram masy ciała. W zestawieniu z dietą wysokobiałkową jest to blisko trzy razy mniej zalecanego spożycia białka.
Odchudzanie?

Diety najczęściej są związane z traceniem kilogramów. Niektóre nie służą tylko powyższej charakterystyce, lecz leczeniu specyficznych chorób. Omówiony sposób odżywiania należy do diet skierowana do osób mających kłopoty z nerkami oraz wątrobą. Nie ma zatem mowy o zastosowaniu diety u ludzi pragnących odchudzić się.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna