poniedziałek, 10 października 2011

Dieta śródziemnomorska

Prezentowany tryb odżywiania uznawany jest za jeden z najbardziej przyjaznych z powodu braku ciężkich wytycznych diety.

Niektórzy dietetycy twierdzą nawet, iż dieta śródziemnomorska nie można traktować jako dietę, lecz prosty, naturalny tryb odżywiania.
Dlaczego warto stosować dietę śródziemnomorską?

Dietę charakteryzuję mnóstwo korzyści, które zachęcą nawet największych pesymistów.

Na początku trzeba przytoczyć brak efektu jo-jo a także stracie blisko trzech kilogramów miesięcznie. Nie jest to wiele, jednak organizm w czasie diety działa w pełni normalnie, dzięki czemu pożądane rezultaty jesteśmy w stanie zwielokrotnić ćwicząc fizycznie. Przyjmując śródziemnomorski styl żywienia efektywnie przeciwdziałamy nowotworom (na skutek selenu znajdującego się w rybach).
Jak wygląda nasz jadłospis?

diety

W diety śródziemnomorskiej zwyczajne mięso zostaje zastąpione owocami morza. Lekarze polecają, by ziemniaki lepiej zamienić na makaron. Biały chleb nie jest na miejscu – lepiej wymienić go na pełnoziarnisty odpowiednik. Co do przypraw – specjaliści polecają czosnek zwyczajny. Warzywa powinno się oblewać oliwą z oliwek (zamiast smalca). Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 posiłków a na skutek niskiej kaloryczności produktów do poprawnego funkcjonowania powinno starczyć nam wielkość rzędu 1170 kalorii.
Podsumowanie

Śródziemnomorski sposób odżywiania traktowany jest za najmniej surowy – dostarcza wszelkie ważna substancje odżywcze, choć niektórzy specjaliści uważają, że śródziemnomorskie jedzenie nie oferuje dostatecznej liczby kwasu foliowego. Jeśli nie zależy Ci na prędkości, z jaką tracisz na wadze, lecz na jakości swojej diety, to ukazana dieta jest dla Ciebie.

Komentarze (0):

Prześlij komentarz

Subskrybuj Komentarze do posta [Atom]

<< Strona główna